Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politics

Бившият психиатър на КГБ, епископ Винсент Берг: Станах обект на техните изчислени клевети, провокации, фалшификации и дори заговор за убийство

>

След като научихме за тази история миналия месец, както беше съобщено от австралийските медии, веднага усетихме, че има нещо повече в случая. Имаше твърде много странности в него. И просто миришеше на несправедливост. Да се каже, че е осъден 67-годишен бежанец от Русия, това вече предизвиква подозрения. Да добавим, че той е духовник и твърди, че има опит в КГБ, така че просто не можем да пренебрегнем тази история!

Името на бежанеца е епископ Винсент Берг. Негово Високопреосвещенство любезно се съгласи да отговори на нашите въпроси, за което сме му много благодарни, защото сметнахме за много важно тази история да бъде разказана. Ние сме убедени, че случаят на епископ Винсент може и трябва да бъде използван за по-нататъшно изследване, така че същата несправедливост в подобни случаи на политически бежанци под австралийска закрила да не се повтаря повече.

Епископ Викентий отговаря на въпросите на г-н Петко Димитров. Част 1

Щом медиите писаха за изтичане на определената Ви от съда присъда, въпреки факта, че първоначално сте взет под закрила като бежанец от тоталитарна Русия и сте духовник, се усъмних, че нещо не е наред. Първо, радвам се, че това свърши!

Моля, кажете ни как преживяхте тази присъда. Доколкото разбирам, сте излежали част от определения Ви срок за лишаване от свобода в ареста – цели 174 дни, както и 20 месеца в самия затвор, след което присъдата е трябвало да бъде условна… Нали? Какво правихте в затвора и извън него, повлия ли наказанието на здравето Ви, как се поддържахте?

Прав сте. Присъдата ми беше четири години и три месеца напълно условно след една година и девет месеца лишаване от свобода. Излежавах присъдата си в основната зона (не в охраната) на затвора с висока степен на сигурност. Като затворник не бях изолиран от останалите затворници и работех като библиотекар и преподавател по математика и английски език. Нямах проблеми с другите затворници и персонала. Физическото ми здраве остана добро, а депресията, от която страдах преди затвора, изчезна, тъй като трябваше да се мобилизирам физически и духовно. Молитвите, духовната медитация и самоконтролът, отдадеността ми на работа и редовните разходки ми помогнаха успешно да преодолея всички предизвикателства на затвора.

Можете ли да разясните на нашата публика защо и кога руснаците започнаха дезинформационна кампания срещу Вас?

Като православен епископ през 1990 г. изиграх една от главните роли във възкресението на Украинската автокефална православна църква, участвайки в ръкополагането на първите независими украински епископи. Известно време след това бях приет в Римокатолическата църква от архиепископ Владимир Стърнук, патриаршески местонастоятел на Украинската гръкокатолическа църква, и станах католически епископ. С благословията на архиепископа въз основа на прецедента, когато Светият отец предостави такава власт на главата на Украинската гръкокатолическа църква митрополит Андрей Шептицки, аз възкреся Руската православна католическа църква на територията на Русия. Бях инициирал и движение за установяване на дипломатически отношения между Русия и Светия престол, като събрах хиляди подписи за петиция до руския парламент. Тези религиозни и политически дейности бяха посрещнати със силна враждебност от страна на Руската православна църква и държавните власти. Станах обект на техните пресметливи клевети, провокации, фалшификации и дори заговор за убийство. В резултат на тези военни действия през 1992 г. се оказах, че нямам друг избор, освен да напусна Русия. През 1993 г. Австралия ми даде своята защита. През 1996 г. бях станал австралийски гражданин. Нямам руско или друго гражданство. През всичките тези години съм стоял настрана от каквото и да е участие във всякакви политически и религиозни дейности, свързани с Русия. Но никога не съм бил забравян от руските религиозни и политически власти. Колкото по-мощна ставаше Руската православна църква и колкото повече руските власти и лично Владимир Путин използваха православната идеология за своята националистическа агресия вътрешно и външно, толкова повече бях подложен на техните умишлени лъжи и клевети в медиите и писмата до международни религиозни лидери. Оклеветяването ми е предназначено най-вече да обслужва опитите им да оклеветят Украинската автокефална православна църква като канонично компрометирана в линията на апостолското приемство и да попречат на нейното признаване от Константинополския патриарх и другите църкви. Също така, те са използвали всички налични средства за преследването ми като личност.

Честно казано, за първи път разговарям с психиатър и то с бивш офицер от КГБ! Уникално изживяване за мен! Можете ли да ни кажете поради какви обстоятелства сте се записали в тази система?

Точно преди да завърша гимназията, към мен се обърна високопоставен офицер от КГБ, който ми предложи два варианта да стана офицер от политическото разузнаване: (1) докато уча в Московския институт за международни отношения и получавам прикритие на дипломат; или (2) по време на специално медицинско обучение и получаване на покритие от психиатър за работа в някои международни медицински организации като Световната здравна организация, например. Бях млад и не исках да съсипвам живота си от самото му начало с отказ. Предпочетох да избера втория вариант. Предполагам, че съм избран от КГБ, защото баща ми и някои други роднини са заемали високи държавни постове и са принадлежали към така наречената „номенклатура“, което ме прави човек от техния кръг. Освен това бях отличен ученик, спортист и имах известен интерес и способности да изучавам чужди езици.

Наистина ли сте работили за най-ужасните съветски тайни служби или всичко се е свеждало до получаване на медицинско образование?

След завършване на специално и медицинско обучение работих като инструктор в същото специално училище до заминаването ми в Руската православна църква през 1981 г.

Най-важното, как успяхте да излезете от тази човеконенавистна система (след образование или работа)?.. Не е ли това причината за Вашето преследване тук, както по някаква причина веднага предположих, когато видях бележката за завършването на условната Ви присъда?

Беше много трудно и дори опасно. Но в резултат на професионалното ми изучаване на човешката психика и търсене на личен смисъл на живота, аз открих Бог и се насочих към религията. Моите ръководители откриха това и решиха, че съм професионално компрометиран. Не можах да продължа да работя според изискванията. След известна борба ми позволиха да започна да служа в Църквата, както исках. Надяваха се да ме използват като духовник за своите цели.

Съжалявам, но знаете какво се случи със Скрипал и други бивши служители на руските специални служби, които емигрираха от Русия…

Мислите ли, че аверите на Путин нямат цел да Ви убият? Или просто не могат да Ви достигнат в Австралия, освен чрез клевета и правен тормоз?

Бях почти убит през 1986 г., когато КГБ неоснователно ме заподозря в шпионаж и ме обвини, че съм донесъл в посолството на САЩ проби от почва и вода от военно чувствителен район на СССР. За щастие те откриха, че грешат. Започвайки от 90-те години, поради причините, които вече споменах, животът ми беше в постоянна опасност. Когато напуснах Русия през 1992 г. и спрях да се занимавам с руски религиозни и политически дела, рискът да бъда убит значително намаля. За руските специални служби стана по-практично да ме дискредитират, отколкото да ме убият, въпреки че рискът да бъда убит съществува и сега се увеличава поради настоящата ситуация с Украйна и вътрешната атмосфера на руското общество, където властите маниакално търсят „предатели “, „чуждестранни агенти“ и т.н. Но моят случай е малко по-различен от случаите на споменатите от вас „бивши служители на руските специални служби“. Убийството на духовник може да създаде мъченик и да доведе до последствия, съвсем обратни на тези, които подобно убийство би имало за цел да постигне.

Епископ Викентий отговаря на въпросите на г-н Петко Димитров. Част 2

Моля, кажете ни какви обвинения са повдигнати срещу вас от австралийската съдебна система. Приехте ли ги? Как мина делото? Смятате ли, че присъдата е справедлива?

Изцяло въз основа на дезинформация, предоставена от руски официални лица, бях обвинен в използване на фалшиви медицински удостоверения и обвинен в измама. Признавах се за „невинен“ и винаги твърдях, че съм невинен. Не виждам смисъл да обсъждам каквито и да било подробности за съдебните производства, защото смятам, че всички участващи органи на щата Куинсланд, като полицията, директора на прокуратурата, главния прокурор и съдилищата са действали нелегитимно извън своята юрисдикция и компетентност. В противоречие със статута ми на политически бежанец и предоставената ми закрила (от Русия) в Австралия, руската дезинформация беше третирана от властите в Куинсланд като надеждно и правно приемливо доказателство. Малко вероятно е било легитимно предвид международните задължения на Австралия по отношение на защитата на бежанците и конституционното определяне на федералните и щатските юрисдикции. Нито един щат в Австралия няма юрисдикция по чуждестранни, бежански и имиграционни въпроси. Те са изцяло под юрисдикцията на федералните власти. Властите в Куинсланд е трябвало да препратят руската информация, която предизвиква загриженост, до федералните власти. Така моят въпрос е по-скоро конституционен и административен, отколкото съдебен.

Какви доказателства предостави прокуратурата?

Единственото доказателство, предоставено от руски официални лица, и никакви други доказателства от руски частни лица.

През 2018 г. медиите, по информация от Вашия син (Андреас Берг), писаха за намерението Ви да подадете документи за обжалване. Направихте ли го?

Да.

Каква е съдбата му?

Обжалването пред Апелативния съд на Куинсланд беше неуспешно, защото бях представляван (по-скоро некомпетентно представляван) от съмнително квалифициран адвокат, осигурен от Правна помощ Куинсланд.

Как понесе синът Ви осъждането и затвора?

Неговата позиция е същата като моята. Той гледа на моята присъда и лишаване от свобода като нелегитимни и като съдебна грешка. Не бих искал по-добро разбиране и подкрепа от това, което имах и продължавам да имам, от моя син.

Медиите също писаха, че уж получавате пенсия за умствено увреждане? Вярно ли е? Ако е така, кога започнахте да я получавате?

Сега не получавам инвалидна пенсия. Аз съм 70-годишен пенсионер по възраст от 2017 г. Преди няколко години получавах пенсия за инвалидност поради временно страдание от депресия.

Тези проблеми на фона на обвиненията и процеса ли се появиха или страдахте от тях преди?

Те са се развили известно време преди събитията, които споменахте поради натрупване на житейски травми и стресове и са се увеличили по време на наказателното преследване и съдебен процес. Те напълно изчезнаха по време на престоя ми в затвора. В момента не страдам от никакви психични заболявания и не предприемам никакво психиатрично лечение.

Как съдът преценява тези обстоятелства?

Съдът за психично здраве в Куинсланд нае някои висококвалифицирани и видни специалисти по съдебна психиатрия. По техен съвет съдът реши, че съм преживял тежък депресивен епизод, който не е повлиял на моя здрав разум, проницателност и преценка.

Могат ли руснаците да имат други мотиви да Ви дискредитират и изолират?

Не ми е известно да има други мотиви, освен тези, които изтъкнах преди, и тези причини са много сериозни.

Предвид описаните от Вас обстоятелства е съвсем логично австралийските власти да са Ви предоставили статут на бежанец. Но е доста странно, когато правосъдието изведнъж се обърне срещу някого, което е обещало да защитава…

Моля, кажете ни как стигнахте до Австралия, защо избрахте тази страна, имаше ли трудности с документите?

Несправедливостта се случи поради прочутите руски умения за дезинформация и австралийската неопитност и неподготвеност да й се противопоставят, което доведе до системен административен провал. Предполагам, че в страни като САЩ или Великобритания подобна руска дезинформация не би успела. И все пак избрах Австралия за моя страна на убежище, защото е далеч от Русия и страните от НАТО, които са силно инфилтрирани с руски шпиони. Кандидатстването за статут на политически бежанец и австралийска закрила изискваше определени усилия, но предполагам, че значителното количество налична в международен план информация за мен направи моя случай доста ясен за австралийските власти.

Ако разбирам правилно, няколко години преди да се преместите в Австралия, Вие сте посетили САЩ… Моля, разкажете ни малко за живота си през този период.

Бях поканен да посетя Руската задгранична православна църква от нейния синод и останах в САЩ от декември 1989 г. до март 1990 г. Точно преди посещението ми КГБ беше изпратило там свой агент, известен като епископ Лазар (Журбиенко), който успя да организира известна дезинформация и провокации, за да ме дискредитира. Това усложни посещението ми. Освен това намирам за духовно неприемлива националистическата атмосфера, доминираща там.

Когато аргументирахте недопустимостта на доказателства от Русия, позовахте ли се на статута на бежанец като потвърждение от австралийските държавни власти за Вашето преследване в Русия (което е било основанието за предоставяне на убежище)?

Органите на щата Куинсланд, ангажирани с моя въпрос, бяха много добре запознати със статута ми на политически бежанец под австралийска закрила (от Русия), но избраха да не препратят руската информация, предизвикваща загриженост, до компетентните федерални органи, а да действат нелегитимно извън тяхната юрисдикция и компетентност.

Какви други аргументи и доказателства, опровергаващи позицията на обвинението, посочихте Вие и Вашите адвокати? Как реагира съдът на тях?

Имам определени причини да вярвам, че моят екип по защита, финансиран от Legal Aid Queensland, не винаги е бил професионално ефективен и е действал в моите интереси. Апелативният съд на Куинсланд в мотивите си многократно посочи техните пропуски, по-специално действията, които е трябвало да предприемат, но не са направили. Веднъж дори съдията по делото трябваше да се намеси в моята защита, защото моите адвокати не успяха да представят очевидно „няма случай за отговор“ за някои от обвиненията. Убеден съм, че ако бях представляван от добри адвокати, щях да бъда оправдан. И все пак смятам, че обсъждането на правни подробности няма много смисъл поради нелегитимния характер на всички производства, извършвани от властите на Куинсланд извън тяхната юрисдикция и компетентност.

Как си обяснявате подобна реакция на съда? Политически натиск ли беше, недостатъчна експертиза?

Беше пълна липса на опит и натиск на обществено значим наказателен въпрос, който „висеше“ твърде дълго в съдебната система на Куинсланд.

В същото време имате и църковен сан!.. Моля, кажете на нашата публика към коя църква принадлежите и къде сте служили.

От 1990 г., когато бях приет в Римокатолическата църква от архиепископ Владимир Стърнук, патриаршески местонастоятел на Украинската гръкокатолическа църква, и станах католически епископ, оставам като такъв, но напоследък не съм публично активен. Сега чувам призива да изоставя уединението си и да изпълня задълженията си. Вярвам, че Светият отец ще ме благослови и ще ми повери определена духовна задача.

Моля, пожелайте нещо на нашата публика. Може би в този момент на изпитания за Украйна бихте искали да кажете нещо на украинците, живеещи в Австралия и други страни? Някакви духовни съвети, думи на подкрепа?

Често сме изкушени да намерим материално решение на проблемите, които изпитваме, защото не виждаме или пренебрегваме духовната им природа. Така постиженията ни са противоречиви дори в случаите на привиден успех. Пожелавам на всички ни духовно зрение и мъдрост.

Advertisement

You May Also Like

Health

BongaCams, the world’s most popular webcam site, has issued its first exclusive collection of NFTs!  The collection celebrates BongaCams’ 10th birthday coming up in...

Politics

Despite all the progress, prejudices and stereotypes are still strong in society. People often judge a person by his or her appearance, and if...

Trending news

Curb the attack! is the title of Brussels Ukraїna Review’s special issue about the threat of a full invasion of Ukraine by Russia. The...

Politics

As a businessman, I am constantly in contact with friends and colleagues from across Europe. Business, of course, is global and economic integration is...

Brussels Says